Shell is enorm teleurgesteld dat de zoektocht naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en moest worden gestaakt.

Dat zei topman Ben van Beurden donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het Brits-Nederlandse concern. Daarbij boekte Shell 8 miljard dollar af op onrendabele projecten.

In september besloot Shell te stoppen met de proefboringen in de wateren rond Alaska, omdat de hoeveelheid olie die werd aangetroffen veel minder was dan verwacht en de hoge kosten bij de huidige lage olieprijzen niet zijn terug te winnen. Ook had het bedrijf te maken met de strenge regelgeving en moeilijke weersomstandigheden.

Als gevolg van het besluit om Alaska te staken, nam Shell een buitengewone last van 2,6 miljard dollar.

Volgens Van Beurden is Shell voorlopig niet van plan terug te keren naar Alaska om weer te speuren naar olie en gas. Dat is een “vrij definitief” besluit op dit moment, aldus de bestuursvoorzitter.

Hij kon verder niet zeggen op welke termijn herstel zal optreden in de oliemarkten. Een concrete prognose voor de ontwikkeling van de olieprijs heeft Shell niet, zei Van Beurden. Ook gaf het bedrijf geen nieuws over eventuele verdere verlagingen van de investeringen of extra banenverlies.

In juli kondigde Shell aan dit jaar 6.500 banen te gaan schrappen en het investeringsbudget met een vijfde te verlagen tot 30 miljard dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl